Wednesday, August 11, 2021

ואביתה תהילה - פיוט ממוסף של יום כיפור - Hashem Wants To Hear From US!!!!!!!!!!!!!!





'אשר אימתך באראלי אמן' הוא פיוט קדום מסוג 'רהיט' (=אחד ממרכיבי ה'קדושתא', מערכת הפיוטים לתפילת עמידה של שבתות וחגים, שיש בה אמירת 'קדושה') המושר על ידי חלק מקהילות אשכנז בתפילת מוסף של יום הכיפורים. יש מייחסים אותו לרבי אלעזר בירבי קליר, ויש מייחסים אותו ליניי – שניהם מגדולי הפייטנים הקלאסיים בארץ ישראל במאות השישית והשביעית לספירה.
הפיוט מעמיד תמונה מרגשת ולא-שגרתית של משולש היחסים שבין הקדוש ברוך הוא, המלאכים ובני האדם; בניגוד לפיוטים רבים המעלים על נס את תהילת המלאכים לבוראם, ובניגוד לפיוטים רבים אחרים המתארים כיצד שירת בני האדם מצטרפת לשירת המלאכים, פיוטנו מתאר דווקא את עליונותה של שירת האדם על שירת המלאכים. על פי הפייטן, שירת המלאכים כביכול נתונה מראש לאל, שכן שלמותם הרוחנית אינה מותירה להם אלא לירא מהקדוש ברוך הוא ולחוש אימתו, ומתוך כך הם מהללים אותו; לעומת זאת, שירת בני האדם נובעת דווקא ממקום של חולשה, של דלות החומר והרוח, ודווקא לה מתאווה הקדוש ברוך הוא – והיא היא תהילתו.
הפיוט בנוי כמעט כולו מדו-טורים (=שורות כפולות, ששני חלקיהן משלימים זה את זה למשפט אחד) המתארים לסירוגין – על פי סדר האלף-בית – את אימתו ומוראו של הקדוש ברוך הוא על המלאכים וכל צבא השמים מזה, ואת רצונו בתהילה ושבח מפי בני האדם שוכני החומר מזה. לכל אחד מסוגי הדו-טורים נוסחת פתיחה וחתימה קבועה המעניקה מסגרת לשיר כולו ומבטאת בתמצית את תכניו: הדו-טורים מן הסוג הראשון, המוקדש למלאכים, והמתארים את המלאכים ואת עולמם, פותחים ב'אֲשֶׁר אֵימָתֶךָ בְּ-' וחותמים ב'וּמוֹרָאֲךָ עֲלֵיהֶם', בעוד הדו-טורים מן הסוג השני, המוקדש לבני האדם, והמתארים את בני האדם ואת עולמם, פותחים ב'וְאָבִיתָ תְהִלָּה מִ-' וחותמים ב'וְהִיא תְהִלָּתֶךָ' ('וְאָבִיתָ' – מלשון תאווה ורצון; הקב"ה מתאווה לתהילת בני האדם); מסגרת זו נשברת לקראת סוף הפיוט.
שני חלקיו של הפיוט יוצרים מהלך דרמטי מאוד ההולם היטב את חוויית יום הכיפורים, ומוביל את השומע לראות את חייו כמתת רחמי-אל, רחמים שבלעדיהם לא יכול היה כלל להתקיים; אלא שברגע האחרון ממש מוסיף הפיוט מרכיב נוסף על גבי אותם רחמים, ויוצר סימטריה בין הפאר שמעניקים בני האדם לאל, לפאר שמעניק האל בחסדו לבני האדם – פאר המפיח חיים חדשים במי שתוארו קודם לכן כ"חָצִיר יָבֵשׁ" וכ"צֵּל עוֹבֵר".