הנה בא עוד גל גדול? תלוי במספר המתחסנים. מחוסנים ונדבקים? כן, אבל מחלתם שונה, קלה וקצרה יותר. חיסון בני 12–16? חובה לאומית של כל אחד מאיתנו. חסרונות וסיכונים בהתחסנות? החששות לא התממשו. סגר נוסף? לא אם נתחסן, כרגע מערכת הבריאות מסתדרת בלעדיו * כבר יותר מחצי שנה לא ביקשנו מד"ר אלי רוזנברג, פנימאי ואימונולוג מסורוקה ואחד הרופאים הבכירים במחלקת הקורונה עד לפני כמה חודשים, לעזור לנו לעשות סדר בשמועות ובנתונים. הנה התשובות
טל וייזל
ד"ר רוזנברג, תוכל להסביר לנו מה תמונת המצב כרגע ומדוע אנו חווים התפרצות נוספת אף שהתחסנו?
"חשוב להדגיש שמה שאנחנו רואים עכשיו אינו חזרה לגלים הקודמים שהיו בשנה וחצי האחרונות אלא גל שונה באופיו. נכון שיש שהתחסנו פעמיים כנדרש ונדבקים בנגיף הקורונה ומפתחים מחלה כולל תסמינים, אבל בקרב המחוסנים המחלה שונה. יש קו הפרדה ברור בין מי שלא התחסנו ומציגים תסמינים של המחלה הישנה, קשיי נשימה וסטורציה נמוכה, לבין מי שהתחסנו. שם המחלה אחרת, אצלם היא קלה ופשוטה יותר.
"אנחנו עושים עוד סוג של חלוקה: אצל בעלי גורמי סיכון ההשפעה של החיסון מורגשת פחות, אבל בקרב אנשים ללא גורמי סיכון ההגנה שהחיסון יוצר היא ללא עוררין. לכן אנחנו רואים במחלקות הקורונה עכשיו אנשים מחוסנים שלצערנו בכל זאת נדבקו ופיתחו מחלה תסמינית ונזקקו לאשפוז, אבל מחלתם קלה וקצרה יותר.
"הגרפים מראים את היחס בין תחלואה לתמותה בכל אחד מהגלים: בשלושת הגלים הראשונים התמותה עלתה. עכשיו ברביעי התחלואה עולה בבירור, אבל יש התנתקות בין גרף התחלואה לגרף התמותה, כלומר עליית התמותה מתונה מאוד. כאן אצלנו בסורוקה מי שנפטרו מהמחלה בגל הנוכחי הם לרוב מי שלא התחסנו, וזה נכון ברמה הלאומית".
מה עוד נדרש מאיתנו לעשות?
"בהיבט הזה יש חשיבות גבוהה לפנות ללא מחוסנים ולמהססים בנוגע לחיסון ולהציג להם את העובדות האלה. זה לא נס גלוי במובן זה שכל מי שמתחסן יהיה מוגן לגמרי ולא יידבק, אבל מדובר בחיסון שבצורה מובהקת וברורה מוריד את הסיכון למחלה קשה ולתמותה.
"החסרונות בהתחסנות הם תופעות הלוואי שדיברנו עליהן בפעם הקודמת. לשמחתנו כל החששות לא התממשו בשלב הזה", אומר ד"ר רוזנברג ומפרט: "התגובות האלרגיות לחיסון התגלו כמאורע נדיר. חשש לפגיעה בפריון? ראינו נשים צעירות שהתחסנו והרו ללא בעיות, ונשים הרות שהתחסנו ילדו תינוקות בריאים. החשש מהתפתחות הגברה תלוית נוגדנים (ADE) גם הוא התבדה. גם מי שעדיין חוששים להתחסן, אם הם מתבוננים על היתרונות לעומת החסרונות רואים שהחסרונות מינוריים, וההחלטה הנכונה ערכית ורפואית היא ודאי ללכת להתחסן".
ככה בונים חומה
אחרי שאמרו שמספר המתחסנים משביע רצון, הגיע וריאנט חדש וטרף את הקלפים. ד"ר רוזנברג מסביר כי הכול נמצא בנוסחאות המתמטיות שעוזרות לאנשי הרפואה והמדע להבין מה צריך להיות שיעור המחוסנים באוכלוסייה כדי שנגיע לחיסון עדר.
"נעשה שיעור קטן באפידמיולוגיה: יש קשר ישיר בין שיעור האוכלוסייה שצריך להתחסן כדי להגיע לחיסון עדר לבין מקדם ההדבקה של הנגיף. זהו קשר מתמטי שיש לו נוסחה. ככל שנגיף מידבק יותר, כך שיעור האוכלוסייה שצריך להתחסן עולה.נעשה שיעור קטן באפידמיולוגיה: יש קשר ישיר בין שיעור האוכלוסייה שצריך להתחסן כדי להגיע לחיסון עדר לבין מקדם ההדבקה של הנגיף. זהו קשר מתמטי שיש לו נוסחה. ככל שנגיף מידבק יותר, כך שיעור האוכלוסייה שצריך להתחסן עולה. בווריאנט המקורי של הנגיף עמד מקדם ההדבקה על 2.5, ושיעור המחוסנים היה צריך להיות 60%. כשהגענו לרף הזה ראינו ירידה ברורה בהתפשטות ההדבקה. ואולם וריאנט הדלתא מידבק יותר, ומקדם ההדבקה שלו הוא 5, ולכן שיעור המחוסנים צריך להיות 80%. מכאן נובעת הקריאה לאנשים שלא התחסנו ללכת להתחסן. יש מדע מאחורי זה, זו לא אמירה תלושה. יש פה נוסחאות מוגדרות כדי להבין מה לעשות
"בווריאנט המקורי של הנגיף עמד מקדם ההדבקה על 2.5, ושיעור המחוסנים היה צריך להיות 60%. כשהגענו לרף הזה ראינו ירידה ברורה בהתפשטות ההדבקה. ואולם וריאנט הדלתא מידבק יותר, ומקדם ההדבקה שלו הוא 5, ולכן שיעור המחוסנים צריך להיות 80%. מכאן נובעת הקריאה לאנשים שלא התחסנו ללכת להתחסן כדי להגביה את החומה שבנינו בסבב החיסונים הראשון.
"האויב השתכלל ונעשה אגרסיבי יותר, ולכן אנחנו צריכים את כולם, כל אחד ואחת, כדי להגיע להגנה טובה יותר. יש מדע מאחורי זה, זו לא אמירה תלושה. יש פה נוסחאות מוגדרות כדי להבין מה לעשות".
האם סגר יהיה יעיל במניעת המשך ההדבקה?
"זו שאלה מורכבת. בואי נשאל מה אנחנו רוצים להשיג מהסגר. אם ירידה במאומתים, זה יהיה יעיל, אבל ברגע שנפתח זה לא ייפתר, והנגיף ידביק שוב. מה הרווחנו? קנינו זמן. השאלה היא אם אנחנו עושים את זה כדי להוריד את המעמסה על מערכת הבריאות. לפני כן לא היה לנו כלי להתמודד עם הנגיף, המספרים רק עלו ועלו, וזה יצר מעמסה כבדה מנשוא והיה חשש אמיתי שהמערכת תיכנס לאי-ספיקה, לכן לא היה מנוס מעצירת החיים הנורמליים. למעשה רצינו לקנות זמן עד שיהיו חיסון או תרופה.
"לשמחתנו זה נס אמיתי שיש לנו חיסונים היום. המספרים של החולים קשה, הנפטרים והמונשמים אינו בהלימה עם מספר הנדבקים היומי, ולכן השאלה היא מה אנחנו רוצים להשיג מסגר נוסף. כל עוד אין לזה השפעה על מערכת הבריאות אני תוהה מה היעילות של סגר", הוא מסביר.
אבל מדוע בעצם בני 12–16 ללא מחלות רקע צריכים להתחסן? הם לרוב לא יפתחו מחלה קשה. זה רק כדי שלא להדביק את המבוגרים?
"כמו שאמרנו, אנחנו צריכים להגביה את החומות, ולנגיף לא אכפת מה גיל הנדבק. מבחינתו זו דרך להפיץ את עצמו בין בקרב בני שש או בני שישים, וכך הוא מתרבה וממשיך את מעגל החיים שלו. ככל שנגיע למצב שיותר אנשים בקרב האוכלוסייה יפתחו הגנה כנגד הנגיף, האפשרויות שלו להתרחב ילכו ויצטמצמו. רוב הסיכויים שילד יעבור את המחלה בקלות, אבל כדי למנוע מחלה קשה חלילה וסיבוכים לאורך זמן וכדי לשפר את המצב בכלל האוכלוסייה יש היגיון לחסן גם את הילדים", מסביר ד"ר רוזנברג ומוסיף נקודת מבט ערכית: "חוץ מזה אנחנו רוצים לחנך את ילדינו לעשות את מה שאפשר למען עם ישראל".
רבים מקרב מתנגדי החיסונים מטילים ספק בחיסון לקורונה מכיוון שהוא קיבל אישור חירום בלבד ממנהל התרופות האמריקני.
"במצבים קיצוניים מנהל התרופות מחליט אם לתת אישור חירום שמאפשר שימוש מיידי בתרופה בעוד הוא ממשיך לעקוב אחר נתוני הבטיחות כדי לתת אישור קבוע. גם היום הוא ממשיך לאסוף אותם, והנתונים האלה חשופים לעיני הציבור. כל אחד יכול לגשת למידע, וגם אני עוקב אחריו במערכות הבקרה.
"בארצות הברית יש מערכת מסודרת של בקרה ודיווח על תופעות לוואי באשר הן, והיא חשופה לעין כול. ממה שאני רואה בינתיים, אחרי תשעה חודשי התחסנות, מדובר במהלך בטוח מאוד, ואם לא יהיה שינוי ויצוצו תופעות לוואי, אני מעריך שמנהל התרופות ייתן אישור מלא לחיסון לקורונה".
מערכת הבריאות קראה לאחרונה למבוגרים לקבל מנה שלישית של החיסון. תוכל להסביר לנו מדוע?
"כאן אני דווקא פחות נחרץ לגבי הצורך במנה שלישית, כי בניגוד לנתונים שהראו באופן שאינו משתמע לשתי פנים את החשיבות שבהתחסנות, נתונים שנבחנו שוב ושוב והמסקנה לגביהם ברורה, בעניין החיסון השלישי הם ברורים פחות. לא הוכח שמנה שלישית משפרת את ההגנה בפני הנגיף.
"רמת הנוגדנים היא מספר שאנחנו לא מבינים לחלוטין את משמעותו ולמה אצל אחד מספיקה רמה אחת ואצל אחר היא לא תמנע הדבקה ולא תספיק. אני סומך על מומחי משרד הבריאות שבחנו את הצורך במנה שלישית ואין בקבלתה סכנה, לפחות כך ראינו עד עכשיו בחצי המיליון שקיבלו אותה, וכל מי שרוצה להתחסן שוב ודאי אין למנוע ממנו, אבל נכון לעכשיו אין מידע שמצביע על הנחיצות המוחלטת של המנה השלישית".
ד"ר רוזנברג מוסיף לבקשתי כמה מילים על קונספירציות והכחשת חיסונים: "היום קל מאוד להפיץ דברים ולקרוא להם מדע. זה שמשהו עלה בפוסט או מסתובב באיזה אתר לא הופך אותו לא למידע ולא למדע. הציבור צריך לפנות למקורות מהימנים ואמינים המשקפים מידע לא אינטרסנטי שמטרתו אינה להוליך שולל את מי שנחשף אליהם".