מדוע לובשים קיטל? יש לכך שני הסברים מקובלים, הסברים הפוכים ומשלימים.
לפי ההסבר הראשון הקיטל הלבן והחלק מסמל את היותנו כמלאכי השרת, נקיים מכל חטא וטהורים.
לפי ההסבר השני הקיטל נועד להזכיר את תכריכי המת, את יום המיתה, וכך לעורר אותנו לתשובה.
ההסבר הראשון בנוי על הרעיון של גדלות האדם, השני על שפלותו וסופיותו.
אלו שתי אסכולות בתנועת המוסר.
ברוח זו מייחסים לרבי שמחה בונים מפְּשִיסְחָה את האמירה לפיה לכל אחד צריכים להיות שני כיסים: באחד יהיה כתוב – "בִּשְׁבִילִי נִבְרָא הָעוֹלָם" (משנה, מסכת סנהדרין), ובשני – "וְאָנֹכִי עָפָר וָאֵפֶר" (בראשית יח כז).
אבל השבוע התווסף לי הסבר שלישי, שאני עוד יותר אוהב.
**
יש קטע של דוד בן-יוסף, שיום פטירתו חל השבוע, אותו אני נוהג להקריא בהזדמנויות שונות, בייחוד בחודש אלול. הוא נקרא 'אני בחלוק לבן'. הקטע מופיע במקור בספרו 'האם יש סיכוי לאהבה', והדפסתי אותו מחדש בספרון שלי 'לרדת לשמור ולשמוח'. בקטע הזה הוא מתאר רופא שהוא פגש ב'הדסה', שהצליח להתמסר לחולים שלו בסבלנות מפליאה. הרופא הסביר לו שבאופן אישי הוא דווקא טיפוס קצת עצבני, אבל:
"ברגע שאני מגיע לבית החולים ואני לובש חלוק לבן, אני שולף מהכיס שלי מילת קסם, מילה שהופכת אותי מיד לאדם אחר לגמרי. אדם רגוע ושליו.
המילה היא 'אבל'. ראשי תיבות: 'אני בחלוק לבן'. או 'אני בא לעזרתך'.
המילה הזאת מחוללת נפלאות. כל התחושות השליליות שלי כלפי אנשים מתנדפות, ורק תחושה אחת משתלטת עלי – תחושת אחריות. היא ממלאת את כולי, ואיננה משאירה בי מקום לשום תחושה שלילית. לא שנאה, לא נקמנות ולא תוקפנות."
אחרי שאני מקריא את הקטע הזה, אני מעודד את השומעים למצוא את החלוק הלבן שלהם, את השליחות בעולם שתגרום להם להיות מרוכזים במשהו גדול מהם, ובכך ממילא להשתחרר מן הקטנות והשלילה.
**
זה, אפוא, ההסבר השלישי לקיטל.
ניתן להתרכז בגדלות האדם, ניתן להתרכז בשפלות האדם, אבל ניתן פשוט להתרכז בשליחות, בציר המשמעות שבחיים, ולא בעצמך.
אני מרגיש שככל שאני מתעטף בחלוק הלבן שלי, אני מוצא נחמה וקורת רוח. גם כשהשמיים עוטים ערפל - ועבורי זה היה המצב לכל אורך תשפ"ג, מסיבה שלא אפרט כעת - אזי כשהצלחתי בכל זאת להתעטף בחלוק הלבן שלי, השמש זרחה והעננים התפזרו.
דוד בן-יוסף אהב מאוד את משחק המילים "אוצרות או צרות". אתה בוחר, האם להיות מחובר לאוצרות שבך, לחיות ולהחיות לאורם, או שלא, ובכך נפתח הפתח לכל הצרות שבעולם.
בסוף זו הבחירה שלנו, האם הקיטל שלנו יהיה בבחינת חלוק לבן של שליחות, או חלילה, תכריכים, שיכולים להופיע במגוון צורות ודרכים.
**
שנה טובה ומתוקה לכל השותפים לדרך ושאר העוקבים,
מאחל שבאופן אישי, משפחתי וציבורי,
תכלה שנה וקללותיה,
תחל שנה וברכותיה,
ושנזכה למצוא את החלוק הלבן שלנו, ולהיות עטופים בו תמיד.
נתנאל אלישיב